Jídelní lístek   

Šéfkuchař

Miroslav Kaňa, šéfkuchař Veselé vačice:

Vášeň k asijské kuchyni, praxe z americké kuchyně a odvaha experimentovat a zkoušet stále nové věci. Mirkova cesta na pozici šéfkuchaře Veselé vačice nebyla sice úplně rovná, ale lze z ní dobře vyčíst, proč je dnes kuchyně ve Vačici tam, kde je.

"K vaření mě to táhlo odmala, máme to v rodině. Proto jsem se po základce hlásil na Střední školu potravinářskou a služeb, do Brna na Charbulku."

Již při studiu Mirkovi učarovala pro svou jednoduchost a pestrost asijská kuchyně. Je to poznat jak na poledních menu Veselé vačice, tak i na večerní nabídce, kde se objevují klasická asijská jídla i variace a prvky fusion. "Je mi jedno, jestli jde o Japonsko, Čínu, Thajsko, Indii nebo třeba i arabskou kuchyni. Rád se seznamuju s novými exotickými ingrediencemi, obětuju hodně volného času, abych sehnal ty hůře dostupné, a co si můžu vyrobit sám, to si vyrobím. Na asijské gastronomii je úžasná ta rafinovaná přímočarost přípravy v kombinaci s chutěmi, které v Evropě neznáme."

Praxe v táborové kuchyni v Západní Virginii v USA, kde Mirek v létě vařil celkem čtyři sezóny, se může zdát jako diametrální odklon od asijské cesty. Pro mladého kuchaře to ale znamenalo načerpání nových zkušeností, které by v Česku nikdy nezískal. "Naučil jsem se péct velké kusy masa, roastbeefy, barbecue, burgery a hot-dogy. A taky jsem přičichl k mexické kuchyni." Největší pochvalou pro něj byla slova sedmdesátiletého dědy: "Hochu, jezdím sem už padesát let, ale nikdy jsem neměl tak dobrý barbecue jako od tebe!"

Tahleta pochvala přišla pár týdnů před tím, než se Mirek ze Států vrátil a nastoupil jako kuchař ve Veselé vačici. A začal u nás zúročovat to, čemu se naučil a co ho baví. Co zkusil na sobě, to radí i ostatním: "Nebojte se experimentovat a zkoušet nové věci. Někdy se sice můžete spálit a nikomu nemusí chutnat všechno, ale každé setkání s dobrým a kvalitním jídlem vám tříbí vkus."

rezervace